2007-10-15

    Ταυτοποίηση .iso με md5 file.

     Παραθέτουμε ένα ποστ από το Ελληνικό Linux Format.

    Αν είσαι στα Windows και έχεις το Nero, τότε τρέξε το Nero και από την επιλογή Burn Image, επέλεξε το .iso (είτε το Ubuntu Studio είτε το Ultimate). Βάλε κενό δισκάκι στο drive σου και "κάψτο". Μετά κάνε reboot από το DVD για να ξεκινήσεις τη διανομή.

    Αν είσαι στο Linux, κάνε το ίδιο με το Κ3Β.To αρχείο κειμένου με κατάληξη .md5sum είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για τον έλεγχο της ακεραιότητας του ISO που έχεις κατεβάσει. Χοντρικά, εγώ φτιάχνω ένα .ISO (π.χ. myiso.iso) και με ένα πρόγραμμα που λέγεται md5sum.exe δημιουργώ μια ακολουθία αριθμών που χαρακτηρίζει μονοσήμαντα το συγκεκριμένο .ISO. Αποθηκεύω την ακολουθία αυτή σε ένα αρχείο κειμένου με κατάληξη .md5sum. Σου στέλνω μέσω Ιντερνετ και τα δύο αρχεία: και το .ISO και το .md5sum. Εσύ για να ελέγξεις ότι παρέλαβες το σωστό αρχείο ISO, ελέγχεις (πάλι με το md5sum.exe) το .iso (π.χ. md5sum myiso.iso). Αν δεις ότι η ακολουθία που θα δημιουργηθεί είναι ίδια με εκείνη που υπάρχει στο αρχείο κειμένου .md5sum που σου έστειλα, τότε είσαι 100% σίγουρος ότι πήρες το σωστό αρχείο.

    Κατέβασε το προγραμματάκι md5sum.exe και άνοιξε ένα Command Prompt στα Windows. Πήγαινε στο φάκελο όπου έχεις κατεβάσει το ISO Και το .md5sum αρχείο και δώσε:

    md5sum -c [filename].md5

    π.χ.
    md5sum -c ubuntustudio-7.04-alternate-i386.iso.MD5SUM.

    Έτσι θα μάθεις το αν το αρχείο ISO που κατέβασες είναι εντάξει και θα γλυτώσεις καμένα δισκάκια.

    Πηγή:Δημήτρης Καλαμαράς,"Ελληνικό Linux Format"

    Aυτός είναι ο τρόπος για να δείτε αν το .iso σας είναι σωστό.

    0 Xαμστεράκια Απάντησαν: