2009-04-21

Puppel 4.20.

To Puppy 4.2 είναι η αρχή αλλαγών στην ράτσα μας.
Τα κουτάβια σταμάτησαν πλέον να γεννιούνται στο σπίτι τού Barry Kauler καί -θεωρητικά- είναι πλέον υπό την προστασία της κοινότητας. Ο Barry καταπιάστηκε με το δύσκολο εγχείρημα να φέρει στον κόσμο μία νέα ράτσα κουταβιών.
Το "θεωρητικά" κρίνεται εδώ απαραίτητο, διότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το νέο κουτάβι είναι στην ουσία, δημιουργία τού Sigmund Berglund. Ο οποίος είχε βάλει το χεράκι του καί στο 4.11. Τα προγράμματα με το χαρακτηριστικό "P" (pfinder, pburn κλπ) είναι δημιουργήματά του.
Δικής του έμπνευσης καί εκτέλεσης είναι καί το Pwidgets, πού είναι υπεύθυνο γιά να ομορφήνει το desktop σας.
Οί αλλαγές στην εμφάνιση (θα γίνουν άμεσα αισθητές καί από τα widgets) είναι ορατές από την στιγμή πού θα ξεκινήσετε το livecd μέχρι τον τερματισμό του.
Μετακινήστε τον κέρσορα στο πάνω μέρος της οθόνης γιά να εμφανιστεί ένα tray εφαρμογών, αριστερά γιά να προσθέσετε εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας καί δεξιά γιά να προσθαφαιρέσετε widgets.
Υπάρχουν βέβαια καί άλλες μη ορατές αλλαγές σε αρκετά scripts καί στον ίδιο τον xorg.
Αυτά βέβαια έχουν καί κόστος.
Με δεδομένη την "επιθυμία" των δημιουργών, η διανομή να μην ξεπερνάει τα 100 mb. (Στην περίπτωση τού Puppel φτάνουμε στα 120 λόγω της προσθήκης τού firefox. Επιλογή πού θα δικαιολογήσουμε αργότερα).
Έτσι λοιπόν θα μας λείψουν κάποια προγράμματα όπως γιά παράδειγμα το fotoxx (το οποίο βέβαια υπάρχει σαν επιλογή στα αποθετήρια).
Στο δεξί κλικ τού ποντικιού μας, έχουν προστεθεί πολλές επιλογές, αντίστοιχες με τον τύπο τού αρχείου πού επιλέγουμε.
Αυτές, μαζί με τις αλλαγές στα σκριπτάκια κάναν δύσκολη την hamsterοζωή μας το τελευταίο διάστημα.
Αυτήν την φορά, δεν προστέθηκε τίποτα, δεν πειράξαμε το θέμα, ή τις γραμματοσειρές.
Η μόνη προσθήκη είναι ο firefox. Πρώτον διότι ο seamonkey στο Puppy δεν τα πάει πολύ καλά με το Ελληνικό πληκτρολόγιο καί δεύτερον διότι φτάνουμε τα 120 mb, δηλαδή είμαστε πάλι κάτω από το ... ψυχολογικό όριο των ξεχασμένων σε κάποιο συρτάρι στικακιών των 128 mb!!
Η Ελληνική γλώσσα δεν θέλει καί κάποια widgets (ή μήπως το ανάποδο?!). Έτσι θα δείτε ότι δεν λειτουργεί ας πούμε το ημερολόγιο (σαν widget).
Mε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες να ψάχνουν την λύση τους, το Puppel 4.20 θα είναι μαζί μας την Παρασκευή.
Ξαναλέμε ό,τι καί τις προηγούμενες φορές: Δέστε το, καί ελάτε να το κάνουμε καλύτερο.

1 Xαμστεράκια Απάντησαν:

Σίμος είπε...

Είναι παράξενο να μη δουλεύει το ελληνικό πληκτρολόγιο.
Αν εξακολουθούν και υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, κάνε μια σχετική ανάρτηση ιστολογίου για να συζητηθούν λύσεις.

Στον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ έκανα την ενημέρωση πριν λίγο ώστε να φαίνεται η σωστή διεύθυνση (δεν είχε ενημερωθεί από τότε που υπήρξε το πρόβλημα με το tuxgr), οπότε τα μηνύματα τούτα δεν εμφανίστηκαν στον πολύ κόσμο.